Muhasabah Diri

Kadangkala terusik hati ini pabila 'disapa' dgn kepayahan hidup yang bagaikan duri menghiris hati dari yangEsa..Lantas tanpa kesedaran aku mencaci mengapabegitu percaturanNya, kemudian di sebalik keperitan itu ku pelajari jalan mengatasinya, matang fikiranku kerana ujianNya, luaspemandanganku walaupun sakit hanya seketika, SABAR , itulah yang paling bermakna..nikmatnya baru ku terasa...Di saat itu barulah ku ketahui, disebalik ujian ada kerahmatan, di sebalik kesusahan ada kemudahan, di setiap penderitaan terselit kasih sayangNya..Hebatnya Rabbul Jalil sedang kita tidak mengetahui....
There was an error in this gadget

Monday, November 15, 2010

Saje2..

Assalamualaikum...hemm entry kali ni agk rilex sbb sya pon nk rilek stlh penat bekerja..hehe..(kerja berat-angkut2 brg..) hari ni hari last preksa n lepas abes preksa je kitorg trus mbik gmbar sbg kenangan akhir sem 3 kt IPTHO ni....

Then, pegi la HEP kononnya nk ambik surat akak kirim..tp xde...da dkt 3minggu kot. xtau la sbb ape..xkn terlekat bnjir kot??..cm xlojik je...bnjir kt utara..sya duk selatan tnah air..hemm melepas la nk tgok kad jemputan walimatulurus akak yg bljr kat mesir sblm blik umah..papepun alhamdulillah da smpai masanya..InsyaAllah ini jodoh dr Allah...majlis nyer bile??kt mane??..hehe..tgok bwh ye...(jgn tgok je bca2..^_^)
 

                WALIMATULURUS TUAN NOR HAYATI DAN TENGKU MOHAMAD ANWAR

                                                                    HARI : JUMAAT
                                                                TARIKH : 19/11/2010
                                                            MASA : 2.00 PTG - 6.00 PTG
                                          TEMPAT : 283 KG FELDA TENANG,22010 JERTEH
                                                         TERENGGANU DARUL IMAN

Haa..sape2 yg bca sblm trikh ni jemputlah hadir ye...yg bca leps dr tarikh walimah ni jgn sedeh2 boleh lg dtg pd walimah yg lain...insyaAllah...

dorg ni bukn kenal sgt pon..jumpa pon msa kt airport..kali kedua jumpa kt mesir msa jamuan pelajr Malaysia..then kali ke3 xtau kt mane..ehhh silap bukn jumpa, terserempak..hehe....tibe2 je kuarge dye dtg umah..huhu

InsyaAllah bercinta stlh berkahwin...(^_^)...smpai masanya membina rumah tangga insyaAllah  berlandaskan ajrn Islam sbnr...

6ti nk dpt lg anak sdra yg comel2....skrg da ade 3..tu bru 2 org kwen...hemm..mane ye  ank2 buah ni...lets check n out..

ni yg sulong tp mak dye ank kedua..hehe..nme nye isya..nik nur batrisyia

ni plak adik dye..irah..nur fatimah basirah..
yg ni nme alia..tuan zahra alia..ank abg yg sulong...


haa..mcmmane sedari n sedara..comel2 n kiut x ank2 buah sya ni...hemmm sya yakin sedara n sedari sume kta come...hehe..mekaseh2...(tlong jwb bg phak dorg..hehe)..

hem...6ti makin lma makin bertambah n makin rmai la kt umah lebih2 g masa rya n cuti..huu..best2..

haa.. cuti da dekat...mlm esok naik bas..pg raya smpai la kg halaman stlh brape buln ntah xblik pas rye puasa ritu..
huhu..yg pasti blik ni ngan tugas besr...urus akak kwin..ntah2 kena gosok periuk..haha..x[elah yg penting ikhlas..mana tau masa sya 6ti...haa dorg plak tolong..hehe..ok selamat bercuti sume...terutama kpd peljr n guru serta bkal2 guru...(^_^)..

Friday, November 12, 2010

Dunia Itu..

“Kepada calon PJ3311 dan PA3311 masa menjawab sudah tamat,sila berhenti menulis”.
Kedengaran pengumuman daripada pengawas peperiksaan untuk kertas hari ini. Aina terus menamatkan penulisannya dan sedia untuk mengemas meja sambil hatinya tidak henti-henti berdoa dan bertawakal kepada Allah agar apa yang telah dia dan kawan-kawannya jawab menepati kehendak soalan.

Sementara menanti kertas soalan dan jawapan dikutip pengawas, mata Aina memerhati pada calon-calon PISMP yang sedang ‘tekun’ menjawab soalan sehinggakan ada yang tergaru-garu belakang tengkuk yang sememangnya tidak gatal..(rasanya lah..). Mereka masih ada masa selama 1 jam 15 minit.

‘Agaknya apalah soalan yang diorang kena jawab, susah ke senang ye’getus hati Aina.Ye la soalan budak PISMP tak sama dengan soalan kami, PPISMP. Takut juga bila mengenangkan kami yang akan menginjak ke Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan tahun depan dan bukan lagi Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda Perguruan.

Sedang enak Aina melayan fikiran, tiba-tiba terdetik hatinya persoalan-persoalan mengenai  senior-seniornya itu; senior melayu. ‘Bolehkah mereka jawab soalan untuk dunia ni?Tanggungjawab mereka sebagai pemuda dan pemudi melayu islam macammane pulak?Ya Allah kurniakan lah kemudahan kepada mereka Ya Allah.. Sesungguhnya merekalah harapan agamaMu.’

Doa untuk memudahkan sebarang urusan.

اللهم لا سهلا الا ما جعلته سهلا, و أنت تجعل ااحزن اذا شئت سهلا
“Ya Allah, tidak ada kemudahan kecil sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki.”

Entah mengapa qalbu Aina pada hari itu amat tersentuh mengenangkan pemuda  pemudi Islam kini yang mungkin boleh dikatakan makin meruncing dan membimbangkan tahap sahsiah mereka. Di tambah pula dengan masalah social yang melibatkan pemuda pemudi Islam terutamanya seperti buang bayi dan pergaulan bebas. Amat menyedihkan. ‘Sebenarnya apa yang terjadi kepada mereka,apa puncanya Ya Allah. Sesungguhnya aku amat menyayangi saudaraku.’ Kalau dulu pepatah menyebut ‘PEMUDA HARAPAN BANGSA PEMUDI TIANG NEGARA’  tetapi sekarang bagi Aina ‘ PEMUDA HARAPAN ISLAM PEMUDI TIANG AGAMA’. Penuh makna yang tersirat dalam tersurat.

Tetapi masalah yang sering melanda  mereka sekarang adalah penyakit hati yang sering merasa  ingin  disayangi dan menyayangi. Sememangnya rasa ingin disayangi dan menyayangi adalah satu fitrah tetapi tegakah mereka mencintai insan melebihi daripada mencintai Sang Pencipta insan, Allah S.W.T??.. .Tidak adil namanya tu.


  
1. bacalah (Wahai Muhammad) Dengan nama Tuhanmu Yang menciptakan (sekalian makhluk),
2. ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku;
3. Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah, -
4. Yang mengajar manusia melalui Pena dan tulisan, -
5. ia mengajarkan manusia apa Yang tidak diketahuinya.

(Surah Al-'Alaq:1-5)

Kembalilah kita ke alam nyata..Sesungguhnya dunia ini hanya persinggahan sementara sebelum kita bergerak ke alam yang telah dijanjiNya. Beramallah seperti kamu akan mati esok.
Tiba-tiba..
“Baiklah calon-calon PJ3311 dan PA3311 boleh bergerak keluar dari dewan sekarang dalam keadaan senyap bermula dari barisan tepi agar tidak mengganggu senior-senior anda”
Suara pengawas tadi merenggut khayalan Aina yang terus terbang dibawa angin lalu..(angin air-cond..) dan sememangnya membawa Aina ke alam nyata. Aina mula melangkah keluar bersama sahabat-sahabat seperjuangannya dengan kelegaan dan juga harapan yang satu..’Semoga Pemeriksa dilembutkan hatinya semasa menanda kertas jawapan kami..ameen..’

Sekadar coretan..harap dapat sesuatu w/pun samar..


Monday, November 8, 2010

Salam Perkenalan

Assalamualaikum w.b.t,
 Alhamdulillah segala puji bg Allah Tuhan yg Menciptakan apa yg ada dilangit dan dibumi.. Tiada Tuhan melainkanNya Allah Rabbul Jalil...

Syukur akhirnya ditunaikan juga hajat nak buat blog ni....alfun syukran buat shbt seperjuangan syerah krn membantu saya 'mencipta' blog ni dr awal smpailh berpeluh-peluh dgn rmbg matanya xtau nk pilih design mane...hope design ni dpt menyengkn pembaca2 sekalian baca apa yg terlakar dlm blog ni...

Buat shbt di IPPerlis...haa ni dye blog wani...saksiknlah farihah...hehe...xdelh cntik mane p cun jgk r..(haha da start melalut dah..)..

memndangkn ni post pertma wani so xde yg bgus sgt la...lepas2 ni...insyaAllah akn dikongsikn bersma2 pembca setia sekalian..apa yg pasti semua ilmu yg akn dtg dr blog ni halal untuk di'copy' n 'paste'kn...yg perlu diingat semua ilmu itu milik Yang Esa kita hanya meminjamnya..kan3??..

apa2 pun wani harap blog ni dpt bg pelbagai faedah bukn shj bg tuan punyer blog tp juga buat saudara n saudari, srikandi n srikanda Islam mahupun bukan Islam sekalian..ok...jumpa lg dlm post yg akan datang...(^_^)..

salam perkenalan salam perjuangan,
satu tinta utk sejuta pengabadian...=)
*asif xde wrna wrni sgt..biase la post pertma kn..hehehe

Popular Posts