Muhasabah Diri

Kadangkala terusik hati ini pabila 'disapa' dgn kepayahan hidup yang bagaikan duri menghiris hati dari yangEsa..Lantas tanpa kesedaran aku mencaci mengapabegitu percaturanNya, kemudian di sebalik keperitan itu ku pelajari jalan mengatasinya, matang fikiranku kerana ujianNya, luaspemandanganku walaupun sakit hanya seketika, SABAR , itulah yang paling bermakna..nikmatnya baru ku terasa...Di saat itu barulah ku ketahui, disebalik ujian ada kerahmatan, di sebalik kesusahan ada kemudahan, di setiap penderitaan terselit kasih sayangNya..Hebatnya Rabbul Jalil sedang kita tidak mengetahui....
There was an error in this gadget

Tuesday, November 1, 2011

blog saya..Assalamu'alaikum semua pembaca2 blog himmatulinsan..


Terima kasih kerana sudi menapak diruangan yang tidak seberapa ini..sudah lama rasanya tidak menulis..bila dijenguk kali terakhir post 6 oktober 2011..memang tidak dinafikan sudah lama..namun, moga apa yang dikongsi bermanfaat buat semua pembaca..moga yang bermanfaat dijadikan teladan dan yang tidak itu dijadikan sempadan..insyaAllah..


"i'm waiting your blog update"
"err.."

ada orang tunggu himmatulinsan update rupanya...maaf dipohon kerana kebelakangan ini minda dan rentak tari kurang mengizinkan..baru pulang ke institut setelah bercuti dikampung selama seminggu..selama dikampung sememangnya tidak layari internet sebab takde line..huhu..


tiada apa yang ingin diperkatakan cuma sedikit ulasan berkenaan isi dalam blog ini..


Pertama sekali, mengenai blog saya ini..apa yang saya sedari kemahiran saya dalam menulis bukanlah pada tahap yang baik..*rasanya pelajar SPM lagi bagus penulisan mereka....jadi himmatulinsan ingin memohon kemaafan jika selama ini apa yang dikongsi terlalu bersifat keanak-anakan @ kononnya terlebih dewasa @ kurang bermanfaat..


Apa yang pasti, himmatulinsan sedar post akan menjadi panjang berjela-jela jika himmatulinsan bercerita..*mungkin dah lumrah bercerita memang jadi panjang..huhu..oleh itu, himmatulinsan akan ambil inisiatif untuk buat post dalam bentuk puisi atau sajak sahaja supaya dapat mengurangkan kepanjangan melalut..hee..


Selain itu, apa yang himmatulinsan post ini datang dari pelbagai sumber samada dari hati himmatulinsan sendiri, fikiran, pandangan, pemerhatian, perlakuan dan pengalaman himmatulinsan ..walaupun ianya dari sudut pandang himmatulinsan, moga ianya bermanfaat buat semua walau sedikit kerana Rasulullah S.A.W pernah bersabda : Sampaikan dariku walau satu ayat. Ada juga post yang himmatulinsan ambil dari sumber lain seperti artikel dalam iluvislam dan sebagainya.


kepintaran dalam mengatur dan menyusun ayat memang tiada pada himmatulinsan..malu pada pembaca sekalian..maaf lagi sekali..


kadang menulis untuk berkongsi rasa
menulis untuk meluahkan rasa 
rasa yang tetap juga rasa yang berkecamuk
menulis sekadar menghiburkan hati
menulis untuk tatapan semua


yang pastinya kita kena ingat apa yang kita tulis ini akan menjadi bukti amalan kita pada hari perhitungan kelak..kerana itulah perlu berhati-hati dalam menulis..:: bukanlah siapa-siapa..kurang kemahiran dalam mengukir kata namun teringin sekali berkongsi luahan rasa ::

::maaf ini pun sudah panjang berjela..moga tidak penat membaca::

No comments:

Post a Comment

Popular Posts