Muhasabah Diri

Kadangkala terusik hati ini pabila 'disapa' dgn kepayahan hidup yang bagaikan duri menghiris hati dari yangEsa..Lantas tanpa kesedaran aku mencaci mengapabegitu percaturanNya, kemudian di sebalik keperitan itu ku pelajari jalan mengatasinya, matang fikiranku kerana ujianNya, luaspemandanganku walaupun sakit hanya seketika, SABAR , itulah yang paling bermakna..nikmatnya baru ku terasa...Di saat itu barulah ku ketahui, disebalik ujian ada kerahmatan, di sebalik kesusahan ada kemudahan, di setiap penderitaan terselit kasih sayangNya..Hebatnya Rabbul Jalil sedang kita tidak mengetahui....
There was an error in this gadget

Saturday, November 19, 2011

Jaulah akhir tahun..

Assalamualaikum w.b.t buat pembaca blog yang setia..


Hari ini 19/11/2011 sudah masuk hari-hari cuti akhir tahun persekolahan. Semestinya pelajar-pelajar sekolah juga bakal-bakal guru yang menuntut ilmu di IPG seluruh Malaysia sedang bercuti sekarang. Alhamdulillah.Pulang kekampung berbakti pula pada ibu dan ayah.


Namun, tak kurang juga yang meronda-ronda sekitar bumi Malaysia ini sebelum pulang kekampung halaman, termasuklah saya!..^_^


Alhamdulillah, antara percaya atau tidak sekarang menulis blog di IPG Kampus Persekutuan Pulau Pinang (IPGKPPP) yang lebih dikenali sebagai I4P. Jauh betul tulis blog ye..hehe


Lawatan bermaklumat yang telah bermula sejak Khamis malam 17/11/2011, selamat tiba di IPG Kampus Tuanku Bainun (IPGKTB) untuk sesi lawatan yang pertama. Setelah selesai sesi pertukaran maklumat mengenai aktiviti yang dilaksanakan oleh pihak JPP IPG masing-masing, bas terus bergerak ke I4P.


Malamnya, bergerak ke Padang Kota Lama menikmati pandangan yang cukup indah diwaktu malam.Esoknya ke Bukit Bendera.Pengalaman yang cukup mengujakan berada dalam train ke bukit bendera..(train ke?..ntah apa panggil lrt ke komuter ke..hehe)..gayat pun ada..fikiran yang macam-macam pun ada..mendebarkan..sampai dipuncak terasa bumi ini terlalu kecil..melihat bangunan-bangunan yang tersergam dari atas puncak Bukit bendera..kecik aje rasanya..yang pastinya ABC kat situ best..hee


Then, terus ke Penang Road..Jalan-jalan beli apa yang patut. Lawaknya Mydin jugak kami masuk beli baju..hehe..Jeruk tak kan lupa..beli punya..macam warna dan jenis ada..sedap!(eh,yeke?..xrasa pun lagi..kiki)


 Sekarang dibilik asrama I4P, charge tenaga untuk malam ni..sunyi asrama semuanya rehat sedangkan saya tulis blog disini..tak boleh lelap mata..tak biasa tidur siang..huhu..malam ni tak taulah kemana pula..tunggu aja arahan..


Dan esok,pagi-pagi kena bertolak ke jeti feri untuk ke terminal bas pulau pinang..jambatan Pulau Pinang akan dituutp esok jadi saya dan beberapa sahabat lagi perlu bergerak lebih awal.


Apa-apapun, jaulah ini sangat bermakna kerana FREE! (xperlu bayar..dpt duit lg 10 ringgit sehari..hehe)..tak delah ...free itu cuma sampingan...utamanya ingin sekali mendengar dan mendapatkan maklumat berkaitan aktiviti-aktivit yang dilakukan dalam kedua-dua Ipg ini. Hal ini kerana IPGKPPP dan IPGKTB terkenal dengan aktiviti yang pelbagai dan mendapat sambutan yang mantap.InsyaAllah IPTHO akan menjalankan banyak aktiviti dengan mendapat sambutan yang sebaik mungkin daripada pelajar..insyaAllah..


Setakat ini sahajalah, panjang sangat rasanya..insyaAllah Selamat Bercuti semua!..isilah cuti ini dengan penuh manfaat..Jumpa lagi lain masa dan ketika..^_^ 

No comments:

Post a Comment

Popular Posts