Muhasabah Diri

Kadangkala terusik hati ini pabila 'disapa' dgn kepayahan hidup yang bagaikan duri menghiris hati dari yangEsa..Lantas tanpa kesedaran aku mencaci mengapabegitu percaturanNya, kemudian di sebalik keperitan itu ku pelajari jalan mengatasinya, matang fikiranku kerana ujianNya, luaspemandanganku walaupun sakit hanya seketika, SABAR , itulah yang paling bermakna..nikmatnya baru ku terasa...Di saat itu barulah ku ketahui, disebalik ujian ada kerahmatan, di sebalik kesusahan ada kemudahan, di setiap penderitaan terselit kasih sayangNya..Hebatnya Rabbul Jalil sedang kita tidak mengetahui....

Friday, January 28, 2011

Jawapan, Jawapan!!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Alhamdulillah, syukran Ya Allah masih memberi kesempatan padaku menikmati hidup ini..Buat pengunjung blog saya, bertemu kembali dalam entry kali ini yg bertajuk Jawapan, jawapan!!..Haa agaknya apa sebenarnya yang ingin disebut oleh saya dlm entry kali ni??..

Masihkah anda ingt pd post saya yg bertajuk Tugasan, Tugasan!! beberapa hari yg lepas??...bagi yg xsempt lihat dibawah ni sya cut n pastekn soalannye...

  1. Apakah kubur yang berjalan bersama penghuninya??..
  2. Apakah makhluk yang dapat mengingatkan bangsanya, tetapi bukan dalam kalangan jin atau manusia??
  3. Apakah lima makhluk yang berjalan dimuka bumi ini, tetapi tidak satu pun lahir dari kandungan ibunya??

Haa..jd macammne semua dah cari jawapannye ke belum??..Harap2 ada lah yg cari w/pun xdpt jawapannya tp xpe..kita belajar bukn sekdr melalui institusi2 pendidikan tetapi juga melalui persekitaran dan teknologi kita..=)

saya pun xnak  panjang-panjangkan, jadi saya teruskan sahaja kepada jawapan bagi soalan pertama :

1. Apakah kubur yang berjalan bersama penghuninya??

     " Kubur tersebut ialah ikan yang menelan Nabi Yunus sehingga baginda mengelilingi tujuh lautan "

2. Apakah makhluk yang dapt mengingatkan bangsanya, tetapi bukan dalam kalangan jin atau manusia??

     " Semut dalam kisah Nabi sulaiman. Semut tersebut bersuara : ' Wahai para semut! Masuklah ke dalam sarang anda semua agar tidak dipijak oleh tentera Nabi Sulaiman dalam keadaan mereka tidak sedar '. "3. Apakah lima makhluk yang berjalan di muka bumi ini, tetapi tidak satu pun lahir dari kandungan ibunya??

     " Lima makhluk tersebut ialah ; Nabi Adam, isterinya Siti Hawa, unta Nabi Saleh, kambing nabi Ibrahim yang digantikan oleh Allahtatkala keazamannya untuk mengorbankan Nabi Ismail dan......"

Hehehe..satu lagi makhluk ape ye saudara/saudari sekalian??...hemm...

     "dan ular yang menjelma dari tongkat Nabi Musa.."


Haa dah dapat jawapnnya kan...cuba check sama tak dgn jawpan saudara saudari semua...kalau betul alhamdulillah kalau xbetul pun alhamdulillah kerana dapat ilmu baru..kan3..

Ahsanta / ahsanti saya ucapkan buat semua...
Semoga usaha kecil ini mendapat keberkatan dr Ilahi...semoga kita terus berusaha menjadi hambanya yang terbaik dengan sentiasa mengambil ibrah dr setiap yang berlaku..


*malam ni akan mula hidup keseorangan tanpa rakan sekelas disisi krn semua akan pulang ke kg..semoga selamat perjalanannya..=D
*sayang anda semua..<3

No comments:

Post a Comment

Popular Posts